Историјат

Најпознатија привредно туристичка манифестација овог дела Србије сваког септембра почев од 1963.године окупља најбоље жупске винаре  и виноградаре у славу почетка бербе грожђа .Сваке године стотине хиљада  гостију из земље и иностранства  похрли пут жупе да уз богат културно уметнички програм  и обиље разноврсне хране ужива у вину са чувене фонтане вина и радује се заједно са гостопримљивим домаћинима  новој берби  и младом вину .

Детаљ са прве Жупске бербе 1963

Детаљ са прве Жупске бербе 1963

   Фонтана вина  која се налази у центру града Александровца јединствена је у свету а из које у дане  бербе  уместо воде тече црвено жупско вино  симбол људског рађања и трајања.

          Винска улица једна је од атракција Жупске бербе ,дуж које најбољи винари и виноградари  овог краја  у специфичним етно – објектима, гостима представљају и нуде своја вина, ракије и остале производе .

Винска улица детаљ са Жупске Бербе

Винска улица детаљ са Жупске Бербе

     У дане Жупске бербе незаобилазна  је и  “пољопривредна излозба “  место које на прави начин представља богатство вредних жупљана које се огледа  у обиљу плодова убраних у раскошним недрима  Жупе.

      Велику пажњу посетилаца  у дане Жупске бербе привуче и  Музеј винарства и виноградарства  чувар вишевековне традиције винарења и виноградарења у Жупи, овај музеј је смештен  у старом винском подруму пољопривредне школе у Александровцу.