Жупо моја…

Према историјским и археолошким изворима у Жупи се на трагу вина живи већ више од 3000 година. Жупа заузима значајно место у вековној традицији српског виноградарства и винарства. У писаним документима први пут се помиње још 1196. у Студеничкој повељи, где стоји записано да је жупан Стефан Немањаманастиру Студеници даровао виноградарска села у Жупи.

Некада су и три највећа српска манастира Хиландар, Студеница и Жича, кроз читав средњи век имали своје винограде и подруме вина у Жупи. Славни српски кнез Лазар имао је у Жупи своје подруме у пољани Крушевица. Жупа – српска Шампања, како ју је 1904. назвао француски конзул Деко, налази се у котлини између Копаоника, Жељина, Гоча и Јастрепца. Кажу да је клима у Жупи иста као клима у француској области Бордо. Окосницу развоја виноградарства и винарства од шездесетих година 20. века чинили су “Вино Жупа“ из Александровца, основана 1956. уједињењем 9 земљорадничких задруга и “Рубин“ из Крушевца, основан 1955.

Вино је у Жупи вековима било знак моћи, богатства, власти, али и извор опстанка. Пили су га келтски ратници, римски легионари, византијски стратези, српски жупани и цареви, епископи и архиепископи, турски бегови.

1

ВИНОГРАДАРСТВО И ВИНАРСТВО ДАНАС

Жупа је данас позната по виноградима и вредним виноградарима који проносе славу овог краја јер су географски, климатски и педолошки услови сигурно међу најбољима у Србији за гајење винове лозе. Александровац својим географским положајем господари брежуљцима и отвара поглед на винограде Жупе и пропланке Копаоника. Жупско виногорје се налази у западном делу Србије, у сливу Западне Мораве и њених притока.  Виногради у Жупи су распрострањени на око 2.500 ха, од чега је 50 ха подигнуто у задње две године. Александровац и околина гаје тамјанику и прокупац, најстарије аутентичне сорте грожђа у Србији. Прокупац, звани и рскавац је сорта стара око 1000 година, а тамјаника, мускатна сорта пореклом из Француске, која се у Србији гаји преко 500 година Још се гаје и жупски бојадисер, па смедеревка, совињон, семијон, жупљанка, неопланта, шардоне, италијански ризлинг.

Жупа је позната као виноградарски крај у Србији, са благо таласастим брежуљцима чије су јужне и југоисточне експозиције веома погодне за лозу. Типови земљишта који овде преовладавају изузетно су погодни за гајење винове лозе. Обично су то карбонати, чернозем, смоница и огајњача.

  

ПУТ ВИНА

Жупа, престоница лозе и вина, традиционални предео српског виноградарства и винарства. читава Жупа је права домаћинска кућа. Данас ту традицију обнавља педесетак произвођача вина, који своја вина износе на фестивал који се одвија током бербе.

Током три дана фестивала из фонтане на градском тргу, непрестано тече младо вино из жупских подрума. Манастирска вина можете дегустирати и у оближњем манастиру Љубостиња, што је посебан доживљај.

Мапа општине Александровац

Мапа општине Александровац